ثبت شرکت سهامی:
در این مقاله از مشاوره حقوقی شرکت ها، می خواهیم درمورد ثبت شرکت سهامی صحبت کنیم و بگوییم که به چه صورت انجام می شود و چگونه باید مراحل آن را از نظر قانونی طی کنیم و به درستی به ثبت برسانیم. با ما همراه باشید.
مطابق لایحه قانونی و قانون بازار و اوراق بهادار
الف: تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام: قواعد حاکم بر تشکیل شرکت سهامی عام در حال حاضر مستند به ۱- لایحه قانونی ۱۳۴۷، ۲- قانون بازار اوراق بهادار ۱۳۸۴ است.
بنا بر دلایلی قوانین خاص انجام برخی فعالیتهای اقتصادی را در قالب شرکت سهامی عام اجازه دادهاند بنابراین اگر اشخاصی مایل به فعالیت در این حوزهها باشند مجبورند شرکت سهامی عام تاسیس کنند.
به این ترتیب موارد تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام بر دو قسم است: الف- موارد تشکیل اجباری. ب- موارد تشکیل اختیاری. به هر حال در هر یک از این دو صورت تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام باید با رعایت دو مصوبه فوق انجام شود.
براساس قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمهگری، شرکتهای بیمه باید در قالب شرکت سهامی عام تاسیس بشوند و فعالیت کنند و بیمه یکی از شرایط اساسی میباشد و اجباری است.
طبق ماده ۵ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ بانکداری در قالب یکی از دو شرکت زیر مجاز است:
۱-شرکت سهامی عام. ۲-شرکت تعاونی سهامی عام.
موارد تشکیل و ثبت سهامی عام:
۱-موارد تشکیل اجباری.
۲.موارد تشکیل اختیاری
براساس لایحه قانونی ۴۷ و قانون بازار اوراق بهادار برای تشکیل و ثبت شرکت سهامی عام جمعاً ۶ اقدام به شرح زیر باید انجام شود:
۱-تعهد بخشی از سرمایه توسط موسسین و پرداخت قسمتی نقدی آن
۲-اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار
۳-اخذ مجوز از مرجع ثبت شرکتها
۴-انتشار اعلامیه پذیرهنویسی سهام و عرضه عمومی (اقل ۲۰% و اکثر ۱۰۰%← برای میزان مشارکت موسسین)
۵-تشکیل مجمع عمومی مؤسس
۶-ثبت شرکت سهامی عام نزد مرجع ثبت شرکتها
براساس ماده ۶ لایحه قانونی موسسین شرکت سهامی عام باید اقلاً ۲۰% از سرمایه شرکت را خودشان تعهد کنند. و حداقل ۳۵% از مبلغ تعهد شده را به صورت نقدی به حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس واریز کنند.
قانون حداکثری برای مقدار، مبلغ تعهد موسسین مقرر نکرده است. بههرحال موسسین نمیتوانند ۱۰۰% سرمایه را خودشان تعهد کنند زیرا در این حالت شرکت سهامی خاص است.
باتوجه به حکم فوق برای مثال اگر موسسین سرمایه شرکت را ۱ میلیارد تومان درنظر بگیرند تعهد آنها نباید کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان باشد. و اقلاً ۷۰ میلیون تومان باید وجه نقد به حساب شرکت در شرکت تاسیس واریز کنند. موسسین میتوانند بیش از ۳۵% تعهد خود را نقداً به حساب مذکور واریز کنند حتی میتوانند همه تعهد را در این مرحله با آورده نقدی تامین نمایند.
اگر شرکت سهامی عامی با حداقل قانونی سرمایه در حال تشکیل باشد تعهد موسسین شرکت حداقل ۱۰۰ هزار تومان و پرداخت نقدی آنها اقلاً ۳۵ هزار تومان.
براساس ماده ۶ لایحه قانونی حداکثر مشارکت مردم برای سرمایه گذاری در شرکت سهامی عام در شرف تاسیس ۸۰% سرمایه است.
اگر موسسین شرکت سهامی عام صرفاً ۳۵% تعهد خود را به صورت نقدی پرداخت نماید بابت ۶۵% باقیمانده به یکی از صورتهای زیر میتوانند عمل نمایند: ۱-آورده غیرنقدی ارائه دهند. ۲-پرداخت آن را به بعد از ثبت شرکت موکول کنند در این صورت ترتیب پرداخت مبلغ باقیمانده باید در اساسنامه شرکت ذکر شود و حداکثر مهلتی که موسسین میتوانند برای پرداخت این بخش درنظر بگیرند ۵ سال از تاریخ ثبت شرکت است. حداکثر مهلت ۵ سال از تاریخ ثبت شرکت برای تامین آورده میباشد.
موسسین باید اسناد و مدارک آورده غیر نقد مانند اسناد زمین و… را به بانک مراجعه کرده و بانک میتواند در صحت آن تلاش و بررسی کند.
اموال غیرمادی نمیتواند به عنوان آورده موسسین به عنوان بخشی از تعهد آورده موسسین حساب شود و باید سند رسمی و قطعی باشد.
طبق تبصره ماده ۶ لایحه قانونی اگر موسسین آورده غیرنقدی داشته باشند باید عین یا سند مالکیت آن در همین مرحله اول سپرده شود به بانکی که آورده نقدی را به آن سپردهاند. بانک بابت ارائه این خدمات از موسسین اجرت و کارمزد اخذ میکند و این اجرت جزئی از هزینه های تاسیس شرکت سهامی عام است.
اسناد و عین آوردههای غیر نقدی نزد بانک امانت است. منتها نمیتواند بانک امانت را به مالک آن (موسسین) برگرداند مگر در چهارچوب ماده ۱۹ لایحه قانونی.
در مدتی که آوردههای غیرنقدی نزد بانک امانت هستند مالکیت آن به همان موسسی که آورده غیر نقد را ارائه کرده است (برمیگردد.)
در مدت امانت بودن آورده غیر نقدی نزد بانک مالکیت آن مال با همان موسسی است که آورده غیرنقدی را ارائه کرده است.
آورده غیر نقد موسسین باید توسط کارشناس رسمی دادگستری قیمت گذاری شود و کارشناس را خود موسسین انتخاب میکنند. بانک یا دادگاه در انتخاب کارشناس دخالت ندارند.
گام دوم تاسیس و ثبت شرکت سهامی عام موسسین باید به سازمان بورس اوراق بهادار مراجعه کنند و دریافت کنند. ضرورت اخذ این مجوز در قانون بازار اوراق بهادار پیشبینی شده عمداً احکام راجع به اقدام اخیر مستند مواد ۲۰ تا ۲۴ قانون فوق (بازار) است.
سازمان بورس و اوراق بهادار.
سازمان فوق با تصویب قانون بازار اوراق بهادار ایجاد شده است. وظیفه اصلی آن نظارت بر بازارهای اوراق بهادار است. طبق ماده ۲۴ قانون اوراق بهادار اگر اسنادی که موسسین برای اخذ مجوز به سازمان تحویل دادهاند ناقص باشند سازمان باید ظرف یک ماه کتباً نقصها را به موسسین اعلام کند. چنانچه اسناد کامل باشند سازمان باید ظرف یک ماه تصمیم خود را در خصوص صدور یا عدم صدور مجوز اتخاذ کند. باتوجه به این ماده حتی در صورت کامل بودن اسناد سازمان میتواند از صدور مجوز امتناع کند. براساس بند ۲ ماده ۱ و ماده ۵ قانون بازار اوراق بهادار سازمان موسسه عمومی غیردولتی است مانند شهرداریها.
وظیفه سازمان بورس اوراق بهادار نظارت بر بازارهای اوراق بهادار است.
ماده ۲۲ قانون بازار اوراق بهادار موسسین باید سه سند به سازمان تسلیم کنند:
۱-تقاضانامه ثبت اوراق بهادار ۲-بیانیۀ ثبت ۳-طرح اعلامیه پذیرهنویسی
سازمان اوراق و بورس بهادار موسسه عمومی غیردولتی است.
براساس ماده ۲۱ قانون بازار اوراق بهادار صدور مجوز عرضه عمومی به منظور اطمینان حاصل کردن از رعایت مقررات و شفافیت اطلاعاتی است و به هیچ عنوان به معنای تضمین سودآور بودن سرمایهگذاری و یا به منزله ارائه پیشنهاد و توصیه به مردم جهت خرید سهام نمیباشد.
بعد از آن که از سازمان مجوز عورضۀ عمومی دریافت شد موسسین باید اسنادی را به مرجع ثبت شرکتها تحویل دهند و از این مرجع مجوزی بگیرند به نام مجوز انتشار اعلامیۀ پذیرهنویسی.
(مجوز انتشار اعلامیه پذیرهنویسی را باید از اداره ثبت شرکتها دریافت کرد.)
مرحله ۴: انتشار اعلامیه پذیرهنویسی سهام و عرضه عمومی:
بعد از اخذ مجوز از مرجع ثبت شرکتها موسسین اقدام به انتشار اعلامیه پذیرهنویسی میکنند. این اعلامیه باید در روزنامه کثیرالانتشار آگهی شود. انتشار اعلامیه پذیرهنویسی به منظور فراخوان مردم جهت سرمایهگذاری (خرید سهام) است. اشخاص مایل به سرمایهگذاری در مهلت پذیرهنویسی میتوانند به بانک مراجعه کنند و با امضای سندی به نام ورقۀ تعهد سهم اقدام به پذیرهنویسی سهام کنند.
(اعلامیه پذیرهنویسی سهام باید در روزنامه کثیرالانتشار آگهی شود.)
کاربرد تعهد سهم: پذیرهنویسی نامه میباشد یعنی سندی است در اختیار او که حاکی از پذیرهنویسی شخص میباشد. و این برگه هم باید باشد و اگر پذیرهنویسی بدون امضای این ورقه باشد باطل میباشد. (ورقۀ تعهد سهم) دارای شرایط خاص خودش میباشد.
(ماده ۱۳ لایحه قانون مدنی) آیتمهای ورقه تعهد پذیرهنویسی است و خودش عقد میباشد. عقد توافق ارادهها است برای ایجاد اثر حقوقی است. ماده ۱۸۳ قانون مدنی.
پذیره نویسی ماهیتاً عقد است با مشارکت دو اراده منعقد میشود که عبارتند از موسسین و پذیرهنویس این عقد جزء عقود تشریفاتی است اگر بدون امضای ورقۀ تعهد سهم منعقد شود باطل است. پذیرهنویسی جزء عقود لازم است و با فوت پذیرهنویس منفسخ نمیشود. و فوت و حجر هر یک از موسسین یا پذیرهنویس تاثیری بر اعتبار عقد ندارد.
(پذیره نویسی جزء عقود لازم است و با فوت منفسخ نمیشود.)
حق ثبت مبلغی است که سازمان بابت حق ثبت سازمان دریافت میکند و حق ثبت حتی اگر شرکت تشکیل شد عودت داده نمیشود.
مهلت پذیرهنویسی توسط سازمان مشخص میشود نه موسسین.
مهلت پذیرهنویسی طبق تبصره ۱ ماده ۲۳ قانون بازار اوراق بهادار توسط سازمان تعیین میشود نه موسسین.
مهلت مقرر نباید از یک ماه تجاوز کند. یعنی سازمان بورس مهلت را تعیین میکند اما نباید از یک ماه تجاوز کند. اما اگر در مهلت مشخص پذیرهنویسی تکمیل نشده و اوراق مورد نظر فروخته نشد موسسین میتوانند یک مرتبه مهلت پذیرهنویسی را حداکثر یک ماه تمدید کنند و جمع مهلت پذیرهنویسی اولیه و ثانویه جمعاً ۲ ماه میشود اگر سقف را حداکثر در هر مرحله ۱ ماه در نظر گرفته شود.
مشاوره حقوقی رایگان ثبت شرکت سهامی
شما می توانید از وکلای متخصص و مجرب در موسسه وکلای عدالت جهت دریافت مشاوره حقوقی به صورت تلفنی، حضوری یا آنلاین اقدام نمایید و از تخصص آن ها در این حوزه کمک بگیرید.