طلاق خانم باردار به چه صورت است؟
در این مطلب قصد داریم برخی از مهمترین مسائل پیرامون طلاق زن باردار را مورد بررسی قرار دهیم و شما را بیشتر با این موضوعات آشنا کنیم. البته در ابتدا درباره ماهیت طلاق توضیحاتی به شما خواهیم داد. طلاق یک عمل حقوقی یک طرفه محسوب شده و در طی آن، نکاح پایان یافته و به زبان ساده زندگی مشترک به اتمام میرسد.
طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، مرد این حق را دارد که با رعایت و پایبندی به یک سری شرایط مقرر و از پیش تعیین شده، تقاضای طلاق همسرش را به دادگاه مربوطه اعلام کند. همچنین زن نیز با استفاده از شرایط ذکر شده در مواد ۱۱۱۹، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰، این اختیار را دارد که نسبت به درخواست طلاق اقدام کند.
شما می توانید در جهت دریافت مشاوره حقوقی در مورد طلاق با زن باردار با مشاوران متخصص در موسسه وکلای عدالت صحبت کنید.
طلاق خانم باردار به چه صورت است؟
طلاق با وجود حاملگی جزو آن دسته از مسائلی است که هیچ گونه مانعی برای آن وجود نداشته و از لحاظ قانونی نیز، قابلیت اجرا دارد. همچنین فرقی نمیکند که اقدام برای جدایی و طلاق زن باردار از طرف زن باشد یا مرد و در هر صورت امکانپذیر خواهد بود. البته یک سری شرایط خاص وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. اولین نکته این است که طلاقدهنده باید کاملا عاقل باشد و به زبان ساده، به سن ۱۵ سال تمام قمری رسیده باشد. توجه داشته باشید که صغیر حتی با اجازه ولی یا قیم خود نمیتواند زن خویش را طلاق دهد و همچنین ولی یا قیم مجاز نیست زوجه مولی علیه خود را به نمایندگی از او طلاق دهد.
انواع طلاق زن باردار
درباره طلاق زن باردار، ۳نوع طلاق وجود دارد که به شرح زیر است:
- – توافقی: در این نوع از طلاق، همه چیز به عهده خود طرفین است و چیزی از سوی دادگاه به عنوان حق و حقوق برای زوجه تعیین نخواهد شد. همچنین در صورتی طلاق توافقی برقرار است که هر دو طرف یعنی زوج و زوجه با یکدیگر در تمامی موارد توافق کرده و درخواست خود را به دادگاه اعلام نمایند تا حکم طلاق برای آن ها صادر شود. توجه داشته باشید که توافق برای نوع زایمان، حضانت کودک نیز توسط طرفین انجام خواهد شد.
- – عسر و حرج: در این نوع طلاق، شرایط حضانت فرزند و سایر موارد توسط قانون گذار اعمال خواهد شد و زوج باید نفقه تعیین شده را برای زن تا پایان دوران بارداری پرداخت نماید. به زبان ساده، اصلیترین هدف طلاق عسر و حرج این است که ثابت کند مرد شرایط ضمن عقد را رعایت نکرده و زن در شرایط سختی برای ادامه زندگی به سر میبرد و در نتیجه، ادامه این شرایط برای مادر و نوزاد خطر دارد.
- – خلع و مبارات: این نوع از طلاق به گونهای است که زن به دلیل کراهتی که نسبت به شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به او میدهد از قید زوجیت آزاد میشود.
انجام طلاق زن باردار به روش خلع و مبارات توسط وکیل یا مشاوره حقوقی طلاق از طرف زن باردار یا مرد چه مزایایی خواهد داشت؟
- – وکیل مربوطه میتواند با توافق مرد، مقداری از حقوق زن را بگیرد.
- – در هنگام اجرای صیغه طلاق، نیاز به حضور زن نخواهد بود.
- – مدت زمان اثبات کراهت بسیار کمتر طی خواهد شد.
- – نیازی به حضور زن در دادگاه و جلسات مشاوره نیست
فرایند اجرایی طلاق خانم باردار چگونه است؟
توجه داشته باشید که هنگام تنظیم دادخواست برای دادگاه، هیچگونه تفاوتی میان دورههای دیگر و دوره بارداری وجود نخواهد داشت. از این رو، برای طی شدن فرایند دادخواست طلاق لازم است یک توافق میان زن، مرد و در نهایت دادگاه خانواده حاصل شود. البته در ابتدا باید زن و مرد به مراکز مشاوره خانواده که از طرف قوه قضاییه معرفی خواهد شد، مراجعه کنند و در صورتی که اختلاف آنها حل نشود و به نوعی برای طلاق همچنان مصمم باشند، به دادگاه خانواده مراجعه میکنند. بعد از این مسائل و فرستاده شدن پرونده به شعب دادگاه خانواده، گواهی عدم امکان سازش برای آنها صادر خواهد شد.
نفقه زن باردار
براساس قانون، یکی از حقوق و وظایفی که با تشکیل خانواده برای زن و مرد ایجاد خواهد شد نفقه است که برای آقایان یک تکلیف و برای خانمها حق محسوب میشود. طبق ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی، در عقد دائم نفقه زن برعهده شوهر بوده و این وضعیتی است که قانونگذار برای مرد و زن قائل شده و در نهایت، زن میتواند از شوهر خود مطالبه نفقه کند. اما در دوران بارداری این موضوع متفاوت بوده و میزان نفقه زن باردار با نفقه زن در حالت عادی فرق میکند. برای مثال اگر زن باردار بخواهد طلاق بگیرد، نفقه او به همراه نفقه فرزند محاسبه خواهد شد.
همچنین باتوجه به مدت زمان بارداری، زوجه باید در عده بماند. پس تا زمانی که زن باردار است می تواند نفقه را از همسر دریافت کند. همچنین زن میتواند تا پایان دوران بارداری در خانه همسر بماند و طلاق بعد از زایمان صورت بگیرد؛ در چنین شرایطی زوج باید نفقه را به طور کامل بپردازد. در زمانی که خانم در ماه اول بارداری باشد و بخواهد به صورت توافقی جدا شود، عده او به مدت تقریبا هشت ماه است.
اگر زن باردار به طور مثال هشت ماهه باشد باید تا تولد فرزند صبر کند یعنی تقریبا یک ماه و بعد از آن بلافاصله میتواند با فرد دیگری ازدواج کند و عده او همان یک ماه است.
اما تا زمانی که زن باردار است به هیچ عنوان نمیتواند با فرد دیگری وارد رابطه شود. این به این معنی است که زن باید تا پایان وضع حمل در دوران عده بماند.
فرزند بعد از طلاق چه شرایطی خواهد داشت؟
توجه داشته باشید که مشخص کردن شرایط حضانت نوازد بعد از بارداری به ۲ روش انجام خواهد شد. یا پدر و مادر به توافق میرسند یا توسط دادگاه تعیین میشود. اگر مادر موافق نگهداری کودک باشد، این اختیار را دارد که تا سن ۷ سالگی مسئولیت کودک را بر عهده بگیرد. ولی در صورتی که به هر دلیلی خواهان نگهداشتن کودک نباشد، پدر باید مسئولیت کودک را قبول کند. همچنین در صورتی که پدر نوزاد وجود نداشته باشید یا قصد نگهداری آن را نداشته باشد، خانواده او باید حضانت را به عهده بگیرند.