دعوای تصادفات رانندگی منجر به دیه در دادسرا و دادگاه
مسلما برای شما یا اطرافیانتان پیش امده است که دچار تصادفات رانندگی شوید. حال در چنین مواقعی ممکن است شما راننده باشید یا فرد مصدوم. مسئله ای که مهم است آن است که چگونه باید برای احقاق حقوق خود اقدام به طرح دعوای تصادفات رانندگی کرد.
در چنین مواقعی یک مشاوره حقوقی میتواند به شما کمک کند تا در کوتاهترین زمان از طریق راه های قانونی برای اقامه دعوای تصادفات در محاکم قانونی اقدام کنید.
یکی از بزرگترین چالش هایی که در چنین مواقعی اصولا برای افراد پیش می آید آن است که چگونه می توان به مشاوره حقوقی مراجعه کرد که قابل اطمینان باشد و در روند دادرسی پرونده ها افراد را کمک کند؟ گروه وکلای عدالت این امکان را برای افراد بوجود آورده است تا با یک تماس تلفنی برای دریافت مشاوره حقوقی اقدام کنند.
هنگامی تصادف رانندگی رخ میدهد، اولین و بهترین راه حل ممکن آن است که طی یک تماس تلفنی با پلیس ۱۱۰ در محل حادثه، مشکل را بیان کنید تا ماموران پلیس سریعا خود را به محل وقوع حادثه برسانند. توجه داشته باشید که در طی تماس تلفنی شما با پلیس ۱۱۰، اصولا اطلاعاتی در مورد محل وقوع تصادف، تعداد افرادی که مصدوم شده اند از فرد تماس گیرنده، اخذ میگردد.
بنابراین قبل از تماس گرفتن با پلیس سعی کنید در رابطه با این موارد اطلاعات صحیحی در دست داشته باشید. در حالت کلی تصادفات و وقایع رانندگی بر اساس نوع وقوع حادثه به ۳ دسته تقسیم میگردد:
- تصادفات خسارتی
- تصادفات جرحی
- تصادفات فوتی
تصادفات رانندگی خسارتی
قبل از انکه افراد بخواهند برای طرح دعوای تصادفات رانندگی به مراجع قانونی اقدام کنند، بهتر است در رابطه با نوع تصادفات رانندگی اطلاعات جامع و دقیقی را بدست آورند تا برای طی نمودن مراحل دادرسی، آگاهی کامل را داشته باشند.
اولین و شایعترین نوع تصادفات رانندگی، تصادفات خسارتی میباشند.تصادفات خسارتی اصولا بر اساس محل وقوع حادثه به مناطق درون شهری پلیس راهور و برون شهری پلیس راه ارتباط دارد و هر یک از مامورین این ارگانها به صورت کاملا اختصاصی مسئولیت رسیدگی به تصادفات خسارتی را بر عهده دارند.
موضوع بسیار مهمی که شما باید قبل از اقدام به طرح دعاوی تصادفات رانندگی به آن توجه داشته باشید آن است که در این نوع تصادفات هیچگونه مصدومی وجود ندارد. هنگامی که تصادفات خسارتی در مسیر های پرتردد رخ میدهد، اصولا از صحنه عکسبرداری میشود تا مسیر بازگشایی گردد.
انواع کروکی برای پیگیری قضایی
برای پیگیری دعاوی تصادفات رانندگی، بعد از تماس گرفتن با پلیس ۱۱۰ و دادن اطلاعات لازم توسط فرد تماس گیرنده و پس از رسیدن پلیس، اصولا کروکی تنظیم خواهد شد و مقصر نیز تعیین میگردد. در چنین مواقعی کروکی به دو نوع تقسیم خواهد شد:
۱. کروکی سازش: از این نوع کروکی اصولا در مواقعی استفاده میشود که هر دو طرف حادثه، تقصیر را قبول دارند و مقصر اصلی نیز مشخص است. در چنین مواردی اصولا نباید در تصادف هیچگونه مورد جرحی و فوتی وجود داشته باشد. ارائه مدارک زیر در چنین مواقعی بسیار مهم است:
- گواهینامه
- کارت خودرو
- کارت بیمه شخص ثالث
- برگ معاینه ی فنی
۲. کروکی عدم سازش: در مواقعی که مقصر اصلی مشخص نیست و طرفین دعوا قصور خود را نمیپذیرند، اصولا کروکی عدم سازش برای مراجع قضایی ترسیم میگردد. وجود مدارک زیر برای ارسال اطلاعات کروکی عدم سازش به مراجع قضایی ضروری است .
- عدم قبول نظریه افسر
- عدم تکمیل مدارک مثل گواهینامه، بیمه نامه و…
- خسارت بالای تعهد بیمه نامه مقصر حادثه
- تصادفات جرحی و فوتی
نکته:
*. توجه داشته باشید که در این نوع از تصادفات، اگر طرفین حادثه باعث بسته شدن مسیر رانندگی دیگر افراد شوند و باعث ایجاد مزاحمت و مسدودیت جاده شوند، پلیس بلافاصله پس از رسیدن، طرفین را جریمه خواهد کرد .
*. برای دریافت خسارت از بیمه حتما باید کروکی عدم سازش ترسیم شود.
مراحل رسیدگی به دعوای تصادفات رانندگی و پرونده های تصادفات جرحی
در دعوای تصادفات رانندگی که افراد در آن دچار مجروحیت میشوند، پس آن که افسر پلیس در محل حادثه حاضر می شود و گزارش مربوطه را به همراه کروکی عدم سازش تنظیم میکند، مصدومان به بیمارستان منتقل میشوند و خودروهای طرفین حادثه نیز توقیف می شود و به پارکینگ منتقل می گردند.
در چنین مواقعی اصولا افسر پلیس افراد را راهنمایی میکنند تا سریعا به مراجع ذیصلاح قانونی برای تشکیل پرونده دعوای تصادفات جرحی ارجاع بدهند تا دستور قضایی را برای طی نمودن مراحل قانونی و مراجعه ی مجروح به پزشکی قانونی و ترخیص خودرو، انجام گیرد.
بنابراین یکی از طرفین دعاوی تصادفات رانندگی جرحی یا هر دو آنها به دادسرا مراجعه میکنند و به ترتیب مراحل زیر طبق قانون طی میشود:
- خواهان باید مدارک و نامه پزشکی قانونی و بیمه نامه را ارائه دهد.· کوپن بیمه مقصر در پرونده ضبط میشود.
- استعلام اصالت بیمه نامه به دستور مقام قضایی انجام می گیرد.
- بیمه نامه مقصر به عنوان قرار مورد پذیرش قرار میگیرد.
- در صورت لزوم قاضی اقدام به صدور قرار می نماید.
- پرونده به کارشناس ارجاع داده میشود.
- پس از انجام تحقیقات محلی و شنیدن شهادت شهود و اخذ نظر قطعی کارشناس در خصوص نحوه وقوع تصادف و پس از پایان دوره
- ول درمان و اعلام نظر نهایی پزشکی قانونی، پرونده تکمیل میگردد.
- قرار جلب به دادرسی صادر و پرونده به دادگاه کیفری ارسال می گردد.
- دادگاه پس از دعوت از طرفین و برگزاری جلسه نسبت به صدور رای اقدام میکند.
- در صورتی که محکومیت مقصر به پرداخت دیه باشد ، پس از قطعی شدن دادنامه، پرونده جهت اجرای حکم به اجرای احکام مربوطه ارسال می گردد.
- واحد اجرای احکام نیز اقدامات لازم را تحت نظر قاضی اجرای احکام در خصوص ابلاغ به مقصر و ارسال نامه به بیمه جهت پرداخت دیه و یا وصول دیه از مقصر انجام می دهد.
مجازات قانونی دعاوی تصادفات رانندگی جرحی
پس از انکه مراحل بالا برای رسیدگی قانونی به دعوای تصادفات رانندگی جرحی به طور کامل طی شود، مبحثی به نام مجازات فرد مقصر در دعوای تصادفات رانندگی جرحی بیان میگردد.
با استناد به ماده ی ۷۱۷ تعزیرات قانون مجازات اسلامی: هرگاه بیاحتیاطی یا بیمبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت یکی از جهات مذکور موجب صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از یک تا پنج ماه و پرداخت دیه در صورتمطالبه از ناحیه مصدوم محکوم میشود.
مطابق با ماده۷۱۵ قانون مذکور ( هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده قبل، موجب مرض جسمی یا دماغی که غیرقابل علاج باشد و یا از بین رفتن یکی از حواس یا از کار افتادن عضوی از اعضای بدن که یکی از وظایف ضروری زندگی انسان را انجام میدهد یا تغییر شکل دایمی عضو یا صورت شخص یا سقط جنین شود مرتکب به حبس از دو ماه تا یک سال و به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم میشود.)
مراحل رسیدگی به دعوای تصادفات رانندگی منجر به فوت افراد
نوع دیگری از دعوای تصادفات رانندگی که امروزه افراد زیادی را درگیر کرده است، تصادفاتی میباشد که منجر به فوت افراد میشود. در این نوع از تصادفات ممکن است در ابتدا تنها افراد مجروح شده باشند و پس از رسیدن به بیمارستان و انتقال فرد مصدوم جان خود راازدست بدهد.
مراحل دادرسی در این پرونده ها نیز همانند دوای تصادفات رانندگی جرحی میباشد اما مجازات فرد مقصر دیگر همانند موارد جرحی نمی باشد، چرا که پس از فوت افراد، پرونده مربوط به قتل می شود.
قتل مطابق ماده ۲۹۰ به بعد قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ به سه نوع قتل عمد، قتل شبه عمد و قتل خطای محض تقسیم شده است. قتل ناشی از تخلفات رانندگی را با توجه به تعریف این جرم توسط قانونگذار در ماده ۲۹۱ به بعد قانون مذکور که آن را ناشی از بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده تعریف کرده است، می توان در شمار قتلهای شبه عمد آورد، چرا که علمای حقوق جرایمی که در آنها فاعل مرتکب بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات و مقررات شده ولی قصد نتیجه حاصله (قتل) را نداشته در شمار جرائم شبه عمد آورده اند.
ماده ۷۱۴ قانون مجازات مصوب ۱۳۹۲ در تعریف قتل غیرعمدی ناشی از تخلفات رانندگی گفته است:هرگاه بی احتیاطی، بی مبالاتی، عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده (اعم از وسایط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یا متصدی وسیله نقلیه موتوری منتهی به قتل غیرعمدی شود مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم می شود.
دریافت مشاوره حقوقی رایگان در رابطه با حوادث رانندگی
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تصادفات رانندگی و روند دادرسی پرونده های مربوط به آن، شما میتوانید به راحتی با گروه وکلای عدالت تماس بگیرید و در اسرع وقت، پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.