
قرار تعلیق مجازات چیست؟
در حوزه مشاوره حقوقی گاهی اوقات ممکن است بنا به دلایلی که در ادامه ذکر می کنیم دادگاه به شخص محکوم قرار تعلیق مجازات دهد و به او یک فرصت ارائه نماید. پس شما باید با مسائل و موارد مرتبط با این بحث آشنا باشید تا بتوانید از بروز برخی مشکلات و اجرای مجدد حکم جلوگیری نمایید و قائله را ختم نمایید و به پایان برسانید.
زمانی که دادگاه در اجرای حکم به منظور تربیت و تادیب شخص محکوم تعویق و تاخیر بیندازد قرار تعلیق مجازات اتفاق افتاده است.
تعلیق اجرای مجازات عبارت است از متوقف ساختن مجازات کسی که به کیفر های تعزیری مجموم شده است تا اگر در مدت معینی پس از آن، مرتکب جرم دیگری نشود و از دستور های دادگاه در این مدت تبعیت کند محمومیت او منتفی شود.
این نوع از تعلیق فقط مخصوص جرم های تعزیراتی می باشد.
انواع تعلیق مجازات
قانون جمهوری اسلامی تعلیق مجازات را به دو صورت؛ ساده و مراقبتی تقسیم کرده است.
تعلیق ساده :
در تعلیق ساده، متهم تعهد میکند که در مدت تعلیق جرمی انجام ندهد. به موجب ماده ۵۲ قانون مجازات اسلامی، «هر گاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق، مرتکب جرم عمدی موجب حد، قصاص، دیه یا تعزیر تا درجه هفت نشود، محکومیت تعلیقی بیاثر میشود.
تعلیق مراقبتی :
در تعلیق مراقبتی علاوه بر رعایت شرایط تعلیق ساده، محکوم باید دستورات دادگاه را نیز در مدت تعلیق انجام دهد و به آن ها پایبند باشد.
شرایط عمومی تعلیق مجازات
توجه داشته باشید که در تعلیق مجازات چه به صورت ساده و چه به صورت مراقبتی، شرایط عمومی تعویق به شرح بندهای چهارگانه موجود در ماده ۴۰ قانون مجازات اسلامی باید رعایت شود.
بر اساس این ماده از قانون مجازات اسلامی در مورد شرایط و قرار تعلیق مجازات، «در جرایم موجب تعزیر درجه ۶ تا ۸ دادگاه میتواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی، خانوادگی و اجتماعی، سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم شده است، در صورتی که شروط زیر را داشته باشد می تواند دادگاه بین ۶ ماه تا دوسال حکم را به تعویق اندازد.
- وجود جهات تخفیف.
- پیشبینی اصلاح مرتکب.
- جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران.
- فقدان سابقه کیفری مؤثر.
در چه صورتی قرار تعلیق مجازات لغو می گردد؟
تعلیق اجرای مجازات تا زمانی رخ می دهد که فرد خاطی به جرم هایی که موجب حد، قصاص، دیه یا تعزیر تا درجه هفت تا زمان پایان تعلیق مجازات دست نزند و پرونده ای برای وی در این زمینه ها ایجاد نگردد می شود. در نتیجه اگر محکوم یکی از این جرایم را مرتکب نماید طبق ماده ۵۴ قانون مجازات اسلامی دستور تلیق مجازات لغو شده و پرونده جدید به پروند قدیم پیوست خورده و باهم اجرا خواهند شد.ق صادر میشود.
پس اگر شخصی طلق موارد گفته شده و شرایط بیان شده در بحث قبلی، قرار تعلیق مجازات را دریافت نمود باید از انجام جرائمی که منجر به حد، قصاص و دیه و یا تعزیر تا درجه هفتم شود خودداری نموده تا زمان تعلیق مجازات به پایان رسد.
قرار تعلیق مجازات در قانون مجازات اسلامی
مطابق ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی:
در جرایم موجب مجازات تعزیری غیر منصوص شرعی اعم از حبس، شلاق، و جزای نقدی درجه سه تا هشت در دادگاه و نه در دادسرا میتواند یعنی اختیار دارد در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم که عبارت است از:
- وحود جهات تخفیف
- پیش بینی اصلاح مرتکب
- جبران ضررو زیان اعم از مادی و معنوی یا برقراری ترتیبات جبران.
- فقدان سابقه کیفری موثر .
اجرای تمام یا قسمتی از مجازات نه اقدامات تامینی و تربیتی را از یک تا پتج سال که مدت تعلیق است معلق نماید.
دادستان نه بازپرس یا قاضی اجرای اجرای احکام کیفری می تواند پس از اجرای یک سوم مجازات نه از ابتدای اجرای حکم از دادگاه صادر کننده حکم قطعی که ممکن است دادگاه بدوی باشد یا دادگاه تجدید نظر تقاضای قرار تعلیق اجرای مجازات نماید.
همچنین محکوم یا وکیل وی می تواند پس از تحمل یک سوم مجازات نه ابتدای اجرای حکم در صورت دارا بودن شرایط قانونی شرایط مقرر برای تعویق صدور جکم از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نه راساً تقاضای قرار تعلیق اجرای مجازات که در راستای اصل فردی کردن مجازات است را بنماید.
دریافت مشاوره حقوقی در حوزه تعلیق مجازات
به دلیل جوانب متعدد و گاهاً پیچیده در این موارد لطفا قبل از هرگونه اقدامی اطلاعات کامل را در این خصوص کسب نمایید.گروه حقوقی اساتید مهر ایرانیان با کادری از بهترین وکلا و مشاورین حقوقی تا رفع کامل این مشکل در کنار شما خواهند بود. با ما تماس بگیرید و در این زمینه یا موارد مشابه مشاوره حقوقی تلفنی یا مشاوره حقوقی رایگان بگیرید.